} -->

Sunday, August 23, 2015

Sehelai kain.

Matahari pagi galak memancarkan sinarannya. Anak-anak panah Islam yang beratur dalam barisan sudah berkobar-kobar semangatnya; ingin melepaskan anak panah mereka. Seorang daripada tenaga kuat Al-Qabilah Archery yang juga merangkap founder dan ketua; Encik Fuad melontarkan suaranya. Kuat.

"Ok semua! Kita lepaskan anak panah bersama-sama!"

Kelihatan anak-anak panah Islam sudah bersedia di kedudukan masing-masing.

"Bismillah!", laung Encik Fuad.

Semua anak panah Islam menarik busur masing-masing yang sudah diletakkan anak panah.

"Allahu akbar!"

Tiap persatu anak panah dilepaskan daripada busurnya. Ada yang kena pada target adapula sebaliknya. Ah itu tidak penting. Yang penting, niat itu. Niat itu lillah(kerana Allah) dan untuk mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW.

Setelah beberapa ketika, anak-anak panah Islam diberi kebebasan untuk memanah. Kelihatan dua daripada anak-anak panah Islam menjerit.

"Ada anak panah yang patah! Fuyyo!", jerit seorang daripada mereka.

Si kakak bertudung koshibo hitam melihat keadaan anak panah itu. Anak panah itu berlabel pink beserta nama pemilik anak panah itu. "Oh. Aku punya anak panah patah", monolog si kakak bertudung koshibo hitam. Dia mengambilnya daripada anak-anak panah Islam yang masih kecil itu dan diletakkan di tepi agar tidak mengganggu sesi latihan memanah yang sedang dijalankan. Seorang daripadanya berusaha sedaya upaya untuk menyambungkan kembali anak panah yang patah itu. Si kakak bertudung koshibo hitam geli hati melihat gelagatnya.

Setelah beberapa ketika, si kakak bertudung koshibo hitam dan dua orang anak panah Islam itu kelihatan sudah kamceng. Si abang daripada dua orang anak panah Islam itu bertanya kepada si kakak bertudung koshibo hitam. "Muka kakak macam mana eh? Kenapa kakak tutup? Nampak mata je", tanya si abang.

Si kakak bertudung koshibo hitam hanya senyum dan menunjukkan isyarat agar si abang diam dengan menggunakan jari telunjuk. Kelihatan si abang dan si adik tidak berpuas hati dan ingin mendapatkan jawapan yang dapat memuaskan hati mereka. Sebenarnya, mereka berdua ni jenis yang aktif. Biasalah, budak-budak.

"Kenapa kakak tutup eh?", tanya si abang. Lagi.

Si adik menyampuk sambil menuding jari telunjuknya kepada si kakak bertudung koshibo hitam.

"Sebab muka kakak hodoh!", si adik jerit.

"Sebab muka kakak cantik sangat sampai orang nak dengan kakak!", si abang pula menyuarakan pendapatnya.

Si kakak bertudung koshibo hitam hanya geleng kepala dengan telatah si abang dan si adik yang merupakan anak-anak panah Islam yang masih muda! Hailah budak. Jujur sungguh!

Si kakak bertudung koshibo hitam hanya diam tanpa mengeluarkan sebarang jawapan bagi pernyataan di atas. Dia tidak pasti, jawapan apakah yang sesuai untuk diperkatakan kepada si abang dan si adik. Si kakak bertudung koshibo hitam perlu menyusun ayat-ayat dengan betul agar maksud yang hendak disampaikan oleh si kakak, dapat ditafsirkan dengan betul kepada si abang dan si adik tadi.

Disebabkan kejadian itu, si kakak bertudung koshibo hitam terimbau kembali akan sejarah bagaimana dia boleh membuat keputusan untuk memakai sehelai kain, bagi menutup sebahagian wajahnya, dan hanya menampakkan matanya sahaja.

Dengan kehadiran anak-anak panah Islam yang masih muda itu, si kakak bertudung koshibo hitam dapat tajdid(memperbaharui) niatnya; mengapa dia memakai kain ini, bagi menutupi wajahnya. Mereka berdua menjadi asbab kekuatan si kakak bertudung koshibo hitam untuk menghadapi anggapan orang ramai mengenai sehelai kain yang menutupi sebahagian wajah, lebih-lebih lagi pada akhir zaman.

Pengajaran daripada cerita ini, jangan bangga apabila dipuji. Jangan lemah apabila dicaci. Tetaplah teguh dan kuat walau apapun yang menimpa kerana Allah itu kekuatan bagi hamba-hambaNya.

"If you do something for the sake of Allah, you will not fear about what others think about you".

Semoga Allah merahmati dan memberkati semua.

Wallahu a'lam.

No comments:

Post a Comment

Mind your words. Thank you.