} -->

Wednesday, November 23, 2016

3 days more...


Assalamu'alaikum warohmatullah. Lama jugak tak update new entry dekat sini. Adaje dekat draft tu tapi belum siap lagi.

Alhamdulillah! Aku dapat tawaran sambung belajar dekat UiTM. Ni yang 2nd intake punya. Syukur sangat! Sebelum result UiTM tu, aku ada jugak dapat tawaran ke Politeknik. Mula-mula terima dah cumanya masih tunggu result UiTM. Bila dah dapat dekat UiTM ni, fikir punya fikir, aku buat keputusan untuk pergi sambung belajar di UiTM, bi idznillah.

In Shaa Allah, pendaftaran hari Sabtu ni, 26 November 2016. Mohon do'a kalian yep. Tempat UiTM dan kos apa yang aku ambik, In Shaa Allah aku gitau nanti. Hat sekarang ni tinggal lagi 3 hari aja. Abah cakap dah boleh packing. Karang nanti tertinggal apa-apa, susah nak hantarkan. Andwaeee.

Itu ajelah. Banyak sebenarnya entry yang aku plan nak buat tapi tak terbuat lagi. Nak buat kenangan gitu di samping memberikan iktibar kepada mereka yang tengah membaca ni. Eh? Moga-mogalah.

Have a nice day ahead!
May Allah bless all of us.

Monday, October 17, 2016

Tak percaya Allah?


Assalamu'alaikum warohmatullah. Kejadian ni time aku form 5. Moga bermanfaatlah yep.

***

Waktu ni kitorang tengah minggu exam. So, after rehat kitorang masuk kelas macam biasa. Aku duduk tempat aku. Aku ni jenis yang suka berangan jugaklah. Tetiba time aku pandang pintu kelas tu, terdetik dekat hati aku,

Kot satgi ada orang datang nak bagi hadiah dekat aku ke kan...

Entahlah ngape aku gitu. Nak dijadikan cerita, tetiba kawan aku panggil. "Ada orang nak jumpa kau". Aku kaget sat. Siapa pulak dah nak jumpa ni. Bila aku dah menapak dekat luar tu, aku pandang sebelah kanan. Berdiri dua orang budak lelaki dekat situ. Aku sapa lah depa.

"Ye kenapa?"

"Ada orang bagi ni", kata seorang daripada budak lelaki tu sambil hulurkan beg kertas warna coklat dekat aku.

"Siapa bagi?"

*Dia sebut nama penuh orang tu*

Aku pun macam, panjang gila nama. Aku jawab, "Eh takpelah". Budak lelaki tu nak jugak bagi dekat aku. Then, rasanya kawan perempuan aku datang dan cakap dengan diorang. Aku blah masuk kelas. Time tu cikgu tak masuk lagi so classmates aku borak-boraklah dalam kelas tu. Suasana luar kelas tu, budak-budak form lain semua sibuk pergi masuk kelas dan ke destinasi yang dituju.

Aku duduk tempat aku. Kawan aku masuk balik after dah cakap-cakap dengan budak lelaki dua orang tu. Pahtu, ada kawan aku tanya, "Kenapa tak ambik? Dosa ke?". Aku jawablah yang tak boleh ambik sebab nanti timbul fitnah. Ada yang cakap, isi dalam beg kertas tu lasagna. Sedap gak kan. Takpe. Boleh buat sendiri ekekeke. Aku pesan dekat classmates aku supaya tak hebahkan apa yang dah jadi tadi. Bahaya ok. Buat diam aja ye. Habis situ.

Bila aku fikir balik, memang betullah. Apa yang betulnya? Allah tu Maha Mengetahui, Maha Mendengar. Aku terdetik benda tu dekat hati je kot. Haa kan dah jadi betul-betul. Dengan kejadian itu, makin kuatlah yakin aku akan Allah. Sebab tu, janganlah rasa macam, eh Allah dengar ke eh apa yang aku minta ni?. Jangan gitu. Yakin yakin yakin! Allah Maha Mendengar.

Don't hesitate to ask Allah. Mintak je apa-apa. Istiqomah berdo'a dan bersangka baiklah dengan Allah. Contoh, kita mintak dekat Allah yang kita nak pergi Bukit Broga tapi sudahnya Allah turunkan hujan. Jangan marah Allah. Jangan! Sangka baik. Mungkin ada sebab dan hikmah kenapa Allah tak izinkan kita pergi Bukit Broga haritu. Ok?

Allah tahu apa yang kita nak tapi Allah beri apa yang kita perlu. Sayangnya Allah dekat kita kan! Kita sayang Allah tak? Mestilah sayang! Maka, buktikan. Sama-samalah kita yep.

Ingat, semua benda ni ujian yang Allah beri. Maka, hadapilah dengan sabar. Jangan lupa berdo'a pada Allah. Letakkan segala pergantungan pada Allah. Allah aja tempat kita bergantung segala harap kita, bukannya manusia.

Itu ajelah. Semoga bermanfaat di dunia dan di akhirat.

Saturday, August 13, 2016

Resepi : Butter Cake

Assalamualaikum warohmatullah. Harini nak share resepi Butter Cake yang Masha Allah, sedap weh. Lembut, gebu-gebas gitu haa. In Shaa Allah, bagi mereka yang tak berapa nak ada gigi tu boleh lah makan Butter Cake ni. 1st time buat, aku main belasah je pakai apa yang ada dalam fridge tu. Pakai Twin Cows punya je ekekeke. Alhamdulillah, sedap sangat! Lembut dia takyah cite aaa kan. 2nd time buat pakai pure butter Anchor(salted). Rasa dia lain sikit tapi still sedap tau. Ok dah jom!

Bahan-bahan:

-250gm pure butter(suhu bilik)
-250gm tepung naik sendiri
-180gm gula kastor
-4 biji telur
-1/2 cawan susu segar

Cara-cara:

1. Panaskan oven selama 20-30 minit.
2. Pukul butter(suhu bilik) dan gula sehingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih(pucat). Pakai low speed > sederhana > high speed.


3. Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang selikan dengan tepung. Kemudian, masukkan susu segar dan pukul sampai sebati yep.


4. Sapukan butter/spray/lapik dengan baking paper pada loyang terlebih dahulu untuk memudahkan proses keluarkan kek nanti.

Kemaskan bahagian tepi baking paper dengan melipatnya. Kalau tak kemaskan,
nanti tak cantiklah kek tu.


5. Masukkan adunan dalam loyang saiz 8"-9". Saya pakai je loyang yang sesuai. Tak tahu saiznya ekekeke.


6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Nak tahu dah masak atau tak, ambil pencungkil gigi dan cucuk pada kek. Kalau pencungkil gigi tu masih bersih, In Shaa Allah, dah masaklah tu.
7. Sejukkan kek atas redai dahulu sebelum keluarkan daripada loyang. Dah sejuk, potong ikut citarasa anda. Siap dan sedia untuk dimakan!

Nota: Kalau takde tepung naik sendiri, boleh pakai tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder.

Entahlah ngape permukaan kekku begituu~


Keratan rentas Butter Cake *hands up*

Potong comey2 gini senang masuk mulut

Selamat mencuba!

Sunday, July 31, 2016

Resepi : Cream Cheese

Assalamualaikum warohmatullah.

Bahan-bahan

-120gm mentega
-250 gm cream cheese
-120 gm icing sugar



Cara-cara

1. Masukkan 120 gm mentega(suhu bilik) ke dalam bekas yang sederhana besar. Mix kan sehingga gebu.


2. Masukkan 250 gm cream cheese dan mix sehingga sebati dan gebu selama 2-3 minit. \picit sebahagian cream cheese, twistkannya dan picit sehingga keluar. Dengan cara ini, cream cheese takkan comot/ *rujuk gambar

twistkannya macam ni tau !



3. Ayak dulu 120 gm icing sugar di atas tapis. Kemudian, mix sehingga sebati dan kelihatan gebu-gebu gitu selama 3-4 minit dengan kelajuan yang sederhana.




4. Siap! Kalau suka masam-masam sikit, boleh tambahkan cream cheese. Ikut tekak anda ya.


Diharapkan bila anda mix adunan-adunan ni, anda putarkannya mengikut arah lawan jam dan sambil tu, janganlah dok membebel ke hapebenda. Ce selawat/berzikir. Itu lebih baik.

Thursday, July 28, 2016

Tips : Buat header blog

Assalamualaikum warohmatullah. Bagi anda yang berhasrat nak buat header sendiri, ni antara tips yang saya boleh kongsi dengan anda untuk jadikan header anda ni cantik molek je terletak, bi idznillah.

1. Tahu lebar blog

Benda penting supaya header anda cantik terletak adalah dengan mengetahui lebar blog anda. Kalau tak tahu, nanti tak cantiklah header tu yep. Terbesar atau terkecil sangat. Senget benget situ sini. Haa kan boleh menyebabkan tekanan tu. Nak tahu lebar blog senang je.

Blogger > Template > Customize > Adjust widths

Dekat situ, akan dinyatakan lebar blog anda di bawah tajuk 'Entire Blog'. Kalau lebar blog anda 970px, maka time nak buat header tu, widthnya kena 970px dan ke bawah lah yep. Nak lebih 970px pun ok je. Ikut taste sendiri lah ye. Mana yang berkenan tu, buatje. Awak punya kan. Tadehal.

2. Background transparent

Selalunya kalau saya buat header yang backgroundnya transparent, saya dah ada basic background transparent tu sendiri. Jadinya, saya tinggal edit semuanya dekat Photoscape. Basic background transparent tu saya buat sendiri dekat GIMP 2. Mudah je. Sebelum tercetusnya idea ni, punyalah gigih saya buat header dengan background putih, pahtu pi edit dekat GIMP 2 untuk transparentkan backgroundnya. Apakepayahnyalahkan. Alhamdulillah syukur dapat idea nak buat basic background transparent tu. Mudah je kerja saya nak buat header (emoji sengih)

Jadi, kalau anda nak memudahkan kerja ataupun lebih tepat lagi untuk memudahkan anda takpayah nak susah-susah, buat je dulu basic background transparent ni. Bagi yang takde GIMP 2 dan Photoscape, boleh gi download yep. Search je dekat google tu. In Shaa Allah, muncullah depa.

----

Saya rasa setakat ni jelahye tips yang saya mampu kongsi buat masa ni. Semoga dapat membantu anda yang tengah nak berjinak-jinak buat header dan perkemaskan lagi headernya. Ganbatte ne!

Tips

Diizinkan untuk  share. Jika saya tak sertakan sumber asal, harap maaf. Jika anda mahu copy and paste tips di sini, harapnya anda dapat sertakan sumber asal dan creditkan juga kepada blog ini. Ohya. Mohon untuk comment di post tersebut jika anda pakai tips tu ye. Terima kasih.

*********************************************************************************

Tutorials

Diizinkan untuk guna dan share. Jika saya tak sertakan sumber asal, harap maaf. Jika anda mahu copy and paste tutorials di sini, harapnya anda dapat sertakan sumber asal dan creditkan juga kepada blog ini. Ohya. Mohon untuk comment di post tersebut jika anda pakai tuto tu ye. Terima kasih.

*********************************************************************************

MUSIC PLAYER

1. Billy Player

Recipe

Diizinkan untuk share pada yang lain melalui pelbagai medium. Bagi resepi yang saya tak sertakan sumber asalnya, harap maaf ye. Jika anda mahu copy and paste resipi di sini, harapnya anda dapat sertakan sumber asal dan creditkan juga kepada blog ini. Ohya. Mohon untuk comment di post tersebut jika anda pakai resipi tu ye. Terima kasih.


*********************************************************************************

KEK
1. Kek Coklat
2. Kek Mentega Elite
3. Butter Cake


ROTI
1. Pizza Roti


FROSTING
1. Cream Cheese

Tuesday, July 19, 2016

Tenang je.


Assalamualaikum warohmatullah semua. Lamanya tak jenguk blog ni. Rindu gak tapi busy dengan kehidupan sendiri (baca: buat-buat busy). Sebenarnya aku masih tak sambung belajar mana-mana lagi. Ohya. Aku ni lepasan SPM 2015. Alhamdulillah. Rezeqi nak sambung belajar awal takde. Tapi takpe. Allah knows best, kan?

Macam biasa, kalau kita jumpa orang, kadang-kadang ada yang rajin nak beramah mesra dengan kita. Soal itu ini, kan. Takpe. Depa ambil berat dan nak beramah mesra dengan kita. Sangka baik yep. Jawab sekadar yang mampu. Tenang je. Dalam hati ni, Allah je tahu. Fuh.

Peringatan untuk aku juga. Apa-apa yang terjadi, tenang je. Allah kan ada. Manusia ni kadang tak faham pun apa yang kita nak. Faham gitu-gitu aja. Ilham daripada Allah. Jadi, kalau rasa manusia ni tak dapat nak faham apa yang kita nak sampaikan, diam je. Tak perlu bagitahu sebab at the end, kita yang akan kecewa sebab mereka tak faham betul-betul kehendak kita.

Ada orang, suka share apa-apa dengan manusia lain. Ada yang sebaliknya. Everything has pros and cons. Buatlah apa yang kita fikir terbaik buat kita. Selebihnya, kita serah dekat Allah sambil diiringi doa secara istiqomah(berterusan dan berkekalan).

Harapnya semua tenang aja ye.

p/s: Mohon doa daripada kalian agar aku dapat sambung belajar di tempat yang terbaik, mempunyai bi'ah(suasana) solehah(baik) dan Allah redha dengan tempat tu. May Allah bless all of us!

"Hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang"―Surah Ar-Ra'd, ayat 28.

Saturday, June 11, 2016

Baju raya?

Assalamualaikum warohmatullah. Ramadhan kareem. Allahu akram. Alhamdulillah, kita dapat sama-sama berpuasa di bulan Ramadhan al-Mubarak ini. Termakbul juga doa kita untuk disampaikan ke bulan ini. Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik daripada Ramadhan yang lepas.

Ohya. Bagi yang tak tahu lagi, buat masa ni, saya dropshipper Jubah, Niqab, Tudung&Tunic. Ni instashop saya-- @bytheukht dan ini page saya-- By The Ukht. In Shaa Allah, semua harga ni mampu milik dan berkualiti. Meh saya tunjuk sedikit gambar kepada anda ye.




Ada banyak lagi color. Selebihnya tu, anda boleh lihat sendiri di Instagram atau Page saya ye.

p/s: Rasa dah lama tak buat cerpen lah. Doakan saya!

Monday, May 23, 2016

Tutorial : Billy Player


Assalamualaikum warohmatullah. Harini saya nak share cara nak letak Billy Player dekat blog. Memandangkan music player sebelum ni tak dapat berfungsi, saya decide nak tukar jenis player. Tuto ni saya rujuk kak Atiqah Jaidin punya tapi diolah sedikit daripada yang asal.

1. Click >SINI< dan sign up. Isi details yang diperlukan ye.

2. Upload music file anda. Pastikan anda publickan music yang didownload tu. Kalau tak public, tak dapat nak ambil direct hotlinknya. Tapi, anda boleh pilih sama ada nak allow orang lain upload atau tidak file tu.

3. Copy link dalam kotak Direct Hotlinks.


4. Click >SINI< dan pastekan direct hotlinks tadi dalam kotak. Title untuk music anda tu terpulang nak letak apa. Tick autoplay(jika mahu) dan click Generate Code.


5. Copy code dan paste dekat blog anda. Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript


6. Siap! Ohya. Kalau letak 1 lagu je, dia akan repeat sendiri.

Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.

Wednesday, May 18, 2016

Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 6)

Assalamualaikum warohmatullah.

Click banner di atas untuk join.

Friday, May 6, 2016

Allah test me and you.



Assalamualaikum warohmatullah. Kejadian ni berlaku semalam; Khamis, 5 Mei 2016.

Aku ada kucing. Kucing tu semua kucing datang. Kami bagi makan minum. Jagalah depa semua. Ada sekor kucing jantan ni, kami bagi nama Mel. Sekarang ni, Mel tengah menggatal nak mengawan. Meow sana sini. Kadang-kadang pancut dalam rumah. Kadang-kadang pancut dekat luar rumah. Stress jugalah. Aku selalu doa supaya Mel tak pancut dekat baju, kasut, tempat nak lalu lalang. Tadi petang time abah balik kerja, Mel masuk sekali. Mengiau kemain. Abah bagi Mel makan tapi tak makan pun. Mengiau aja.

Mel pergi dapur menuju ke bilik air. Macam nak minum air tapi tak jadi sebab aku pelawa. Entahlah. Mel pergi ke depan balik. Mel dekat-dekat dengan bakul tapi aku tolak dia. Mel tak pergi jauh pun. Aku ingat, jarak yang agak jauh(lebih kurang 15cm) tak membolehkan dia untuk pancut dan kena bakul sebab selalunya kalau Mel pancut, Mel pergi dekat lagi.

Malang tidak berbau, Mel selamat memancutkan air kencingnya ke bahagian tepi bakul yang diisi baju-baju yang belum dilipat, depan mata aku sendiri. Aku punya berang, fuh, tak boleh cerita lah. Aku jerit lebih kurang begini; kenapa pancut dekat bakul!!! sambil aku tepuk belakang dia. Geram. Apalagi, kena halaulah keluar rumah. Rasa nak nanges je weh.

Bila lama-lama aku fikir dan sedaya upaya nak cari hikmah di sebalik kejadian yang berlaku tadi, oh. Allah sayang. Allah uji aku dengan kudrat yang aku mampu. Allah tak bagi aku hadap situasi yang aku tak boleh handle. Aku yakin sebab Allah dah janji dalam Surat Cinta-Nya yakni Al-Quran. Surah Al-Baqarah, ayat 286.
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kemampuannya.--Surah Al-Baqarah, ayat 286
Buktinya, aku dapat handle sebahagian baju-baju dalam bakul yang Mel pancut tadi. Alhamdulillah. Aku mampu sebenarnya. Gimik je lebih.
The hadith says: "The greater the affliction, the greater the reward"
After aku dah siap bilas dan masukkan sebahagian baju-baju yang disyaki terkena pancutan Mel ke dalam washing machine, aku baca Whatsapp daripada Kak Mus. Tiba-tiba je Kak Mus Whatsapp. Whatsapp yang dia hantar, aku screenshot dan letak dekat bahagian awal sekali post ni. Macam ada kena mengena kan dengan situasi aku tadi?

Selalu jadi macam ni. Allahu akbar. Allah sayang /senyum/

Jom tonton video ni. In Shaa Allah, semoga bermanfaat dunia akhirat.



Thursday, April 14, 2016

SPEAK UP! ENGLISH SPEAKING SEMINAR(Shah Alam)

Assalamualaikum warohmatullah. So today I wanna share with all of you what I had jotted down on my notebook during Speak Up! English Speaking Seminar(Shah Alam) on 27 December 2015 with Mr Aiman Azlan.

Aiman Azlan said that, there were 3W's which were important before we started our seminar. First, WANT. You wanted to be here, not because of your parents forced you to do so or because "why not we attend this seminar because it is Sunday and I have nothing to do?".

Second, WRITE. This is an important thing to do when you are attending a seminar because it is the way of remembering. Third, WHY; Why you want to be here?

There are 4 important skills in English language.

1) Writing
2) Reading
3) Speaking(main course)
4) Listening

The important skills are actually separated but connected to each other. For example, if we expert in writing, it doesn't mean that we also will expert in speaking. Besides, half of speech is we have to listen and if you have the right mind set, then you will be confident.

Aiman Azlan asked, "do you think that the reason you are not confident is because of your bad English? If you think so, please raise your hands". Certain of the audience raised their hands including me. Then, he said that English has nothing to do with confidence. You are the cause of your bad English. It is hurt to admit it but that is the truth.

The purpose of English language is to communicate. Don't lose sight. Besides, certain people are depressed because of their exam's result. Bear in your mind that exam is not life. Exam is just a way to test our knowledge.
***

We have to be careful with this word:-

1) All
2) Never
3) Always

For example.

My friend is always there for me.

Ask yourself back. Really??? Your friend is not there when you are in toilet, is s/he? That means, s/he is not always there for you. (Maybe sometimes they have to accompany you while you are in toilet in urgent cases...)

So, please be careful before using that kind of words, okay?
***

Stress is divided into two:-

1) Positive stress; Eustress. This stress causes you to react, not to be depressed.

2) Negative stress; Distress. You feel stressed when the danger is not there. The danger is only in your head. It is created by you; in your head.
***

Training

a) You have to be aware of the voice. You should not follow your feeling all the time(autopilot). Sometimes, you have to reflect before doing something. Besides, you can create your own voice. Positive voice will battle with negative voice.

b) You have to adjust your voice to speak fluently in English. Test your voice by asking people.

c) You have to do some action to improve your English speaking.

"You have 2 wolves in your body. Which one will win? The one that you feed and you give more attention".
***

2 ways to get confidence

1) External(easy way)
- You can get it from your friends, parents and school.

2) Internal(hard way)
- You can get your confidence from you, yourself.

If you just wanna choose the easy way to get your own confidence, ask yourself back. They cannot be there all the time if you need it. So, that means, by hook or by crook, you have to take the hard way too. You can get your confidence whenever you need it because you are always there for yourself through thick and thin.

Be patient, if you cannot get the A's(aware, adjustment, action), In Shaa Allah, you will be confident with your own two feet. People who are comfortable all the time will not grow. It takes time.
***

To practice English in our daily life, we have to think like a baby in terms of language.

1. Baby (teacher)
-They listen and copy; the baby tries to make the sound same as the sound that the baby listened to.

2. Sources
-It could be; youtube, songs, movies and etc.

We need to practice our muscle with speaking.
***

SLANG
ACCENT
DIALECT

They are just accessories. Don't be sad if you don't have it.

To get fluency in English speaking, Aiman Azlan suggested us to listen to English songs or watch movies, but, be careful with the words used. Choose wisely.

There is no shortcut. It is a journey.
***

(Soalan dan jawapan lebih kurang begitu. Maaf, ada yang tak sempat nak catat)

Question: How to overcome people who always criticize someone that speaks in English like; poyo, bajet and so on?

Answer by Aiman Azlan: We can change our reaction to the criticism. Don't give them what they want.

Question: How to attract people's attention like you did?

Answer by Aiman Azlan: We can't force people but we can encourage them. Be genuine, be patient and have passion. (I can't really remember about what Aiman Azlan said about personality, passive and audience but I wrote it. Just that single word.)
***

Be better than who you were before. So, that's fair! It is a reasonable expectation.
***
Alhamdulillah. I am done with my task! Tapi, ada beberapa yang saya catat, saya tak berapa ingat perisiannya. Baru nak menyesal sebab tolak tawaran time Aiman Azlan untuk jual apa yang beliau record time Speak Up! tu.

Semoga bermanfaat!

Tuesday, April 5, 2016

By The Ukht


Assalamualaikum warohmatullah semua.

Alhamdulillah. Sekarang saya dah ada page khas untuk business saya sendiri. Buat masa ni, saya masih lagi jadi agen sah Haura Haseena & Gerobok Akhwat. Di instagram pula, search aja bytheukht. Jemput like page&follow instagram untuk keep in touch dengan update-update terkini By The Ukht ye.

Ohya. Cara sebut By The Ukht bukannya begini ya; Bai-The-U-k-h-t. Cara sebutan yang betulnya macam ni; Bai-Di-Ukhti. Ok?

Doakan kami untuk sama-sama berusaha menyelesaikan masalah ummah dengan menjual pakaian yang patuh syari'ah. Bismillah!💐

www.facebook.com/ByTheUkht

Saturday, April 2, 2016

Jom renung sejenak!

Assalamualaikum warohmatullah.

"Something for us muslimah to ponder".—@_2431_

Semoga bermanfaat di dunia dan di akhirat. Moga-moga Allah lindung kita daripada fitnah akhir zaman. Aamiin ya Rabb.


Sunday, February 14, 2016

Instagram dah boleh switch account lah!


Assalamualaikum warohmatullah. Hari ni, aku nak share something yang aku rasakan ianya bermanfaat untuk kita semua. Buat yang belum tahu, Instagram dah boleh switch account tau! Dah tak perlu log in and log out banyak2 kali sebab ada personal acc, business acc and etc. Tak ke memudahkan bagi kita yang berniaga atau ada lebih daripada satu account Insta kan.

Dapat tahu benda ni daripada Kak Fynn Jamal dekat insta dia. Pahtu, ada yang tolong dekat comment section kak Fynn. Thank you! May Allah bless them and us! Allahumma aamiin. Ok jom mula!

1. Update Instagram dekat play store/ apps store.

2. Reboot/Power off smartphone anda.

3. Buka apps Instagram. Klik hat yang ada three dots(setting) tu.



4. Akan keluar options. Scroll sampai bawah. Hat second last, ada Add Account. Klik hat tu ok.



5. Isikan details untuk account Instagram anda atau just log in with Facebook.


6. Account Instagram yang baru sahaja anda log in tadi akan automatic keluar di skrin smartphone anda. Klik hat bahagian atas sekali, kiri.



7. After dah klik, akan keluar options account Instagram yang anda dah log in.


Ok dah siap! Anda boleh switch account Instagram anda dengan senang, cepat dan tak perlu log out pahtu log in balik. Yay! Semoga bermanfaat ya! Gunakanlah untuk benda yang baik2. Moga Allah redha semua. Allahumma aamiin.

Bagi yang berminat nak beli niqab, boleh lah contact saya. Boleh search instagram saya(business account, not personal account ye); @bytheukht.

Sunday, January 24, 2016

Hikmah di sebalik ujian.


Pernah suatu ketika aku memohon agar Allah kurniakan aku kekuatan untuk menghadapi cabaran hidup ini. Aku rasa taktahan dengan ujian. Aku pinta agar Allah pinjamkan aku kekuatan agar aku mampu untuk teruskan kehidupan di dunia ni.
Tapi, apa yang aku dapat? Ujian lagi dan lagi. Aku bingung. Apa yang Allah mahu beri pada aku sebenarnya? Sampai satu tahap, aku terasa nak bunuh diri. Taktahan. Sangat. Aku terseksa. Na'uzubillahi min zalik. (Itu waktu dahulu).
Tiba suatu hari tu aku terfikir. Aku pinta agar Allah kurniakan kekuatan kepada aku. Mungkin, dengan ujian yang Allah timpakan ini, menjadi asbab(penyebab) untuk aku kuat! Ujian ini adalah proses untuk mencapai kekuatan yang aku sering minta. Oh hebatnya Allah.
Dalam pada aku hendak peroleh kekuatan, Allah hadirkan aku pelbagai ujian yang pastinya aku mampu untuk hadapinya sebab Allah sudah berjanji dalam Surah Al-Baqarah ayat 286.
Tidaklah Allah membebani seseorang melainkan sesuai dengan daya kudratnya.
Kini aku semakin yakin dan percaya dengan Allah. Ujian2 ini, yang hadir sentiasa, adalah untuk aku lebih dekat pada Dia dan peroleh apa yang terbaik buat aku.
Bersangka baiklah dengan Allah ar-Rahman ar-Rahim.
Usahalah memikirkan hikmah di sebalik semua perkara.
Itu yang terbaik.
Yakin dan percaya pada Allah.
Itu kuncinya.

Sunday, January 3, 2016

Kritikan ni baik ke tidak??

Assalamualaikum warohmatullah.

"Macam mana nak atasi manusia yang suka komplen, kritik kita?"
.
Kenapa pula nak atasi manusia yg jenis begini ya? Takke dengan komplen dan kritikan itu dapat memperbaiki diri kita ke arah yang lebih baik? Itupun jika kita pandang dari sudut yg positif.

Contoh. Kita sedang makan di gerai bersama-sama kawan2 . Cerita fasal itu ini, pahtu gelak terkekek-kekek. Kurang sopan. Ada adik kecil tegur, "akak, janganlah gelak kuat sangat tau. Ganggu orang".
.
Janganlah terus menengking dan memandang rendah kepada adik itu. Kita tidak wajar memandang siapa yang berkata tetapi pandanglah apa yang dikatakan. Fikir, renung.

Jangan bersangka buruk. Fikirlah apa yang baik. Jika apa yang dikomplen itu benda yang tidak baik, maka positifkan diri.

Terkadang kita taksedar akan kesalahan kita sebab kita rasa biasa je. Dengan hadirnya komplen dan kritikan ini, dapat membantu kita membetulkan benda yang biasa, dan biasakan benda yang betul serta dapat menaiktaraf kualiti sesuatu itu.

Maka, jika perkara itu akan membawa kebaikan dan tidak mengundang murka Allah, teruskan. Pelan2 didik diri. Dakwahlah dengan berhikmah yakni bijaksana. Sesuai dengan keadaan semasa. Hadirkan niat lillah(kerana Allah). Semoga Allah beri kefahaman kepada kita semua. Aamiin.

Ohya. Selamat kembali ke sekolah ya!

Wallahu a'lam